Menu
Selecteer een pagina
Header image: Vastgoed anno 2020: dit moet u weten als eigenaar

Vastgoed anno 2020: dit moet u weten als eigenaar

Een nieuw jaar komt niet enkel met goede voornemens, maar ook met enkele nieuwe wetten en regels. Ook dit jaar zijn zijn er enkele wijzigingen voor (investerings)vastgoed. Maar waar moet u nu juist op letten? En wat zijn de gevolgen bij niet-naleving? DC Belgium zet u op weg voor een geslaagd 2020 zonder onaangename verrassingen.

Isoleren kan men leren

Vanaf 1 januari bent u als vastgoedeigenaar verplicht om een minimum aan dakisolatie te voorzien, ongeacht of uw eigendom voor eigen gebruik of verhuur bestemd is. De Vlaamse dakisolatienorm is eigenlijk al sinds 2015 van kracht, maar tot dusver waren er weinig strafrechterlijke gevolgen verbonden aan de niet-naleving. De norm bepaalt dat er een dakisolatie met een R-waarde van 0,75 m2k/W moet zijn in elk dak van elke Vlaamse woning. Dat komt in praktijk neer op zo’n 3 à 4 cm isolatie.

De strafrechterlijke handhaving is sinds 2015 voornamelijk toegespitst op de huurwoningen, waar de huurder nadeel ondervindt van een gebrekkige isolatie (een hogere energiefactuur, een koud gevoel…). Tot dusver was het echter zo dat er niet voldoende strafpunten toegekend werden om een huurwoning onbewoonbaar of ongeschikt te verklaren. Vanaf 1 januari 2020 is dat wel zo, want dan wordt de niet-naleving van de minimum dakisolatie bestraft met 15 strafpunten, wat tot directe ongeschiktheidsverklaring, boetes en in het slechtste geval een gevangenisstraf kan leiden.

Weet u niet of uw vastgoed aan de regels voldoet? Kijk er de bouwplannen dan op na of laat een EPC-waarde bepalen. De EPC-waarde geeft namelijk aan hoe energiezuinig uw eigendom is en kan aangeven of extra isolatie noodzakelijk is. Er is bovendien ook een uitzondering op de isolatienorm: blijkt uit de EPC-waarde dat het vastgoed voldoende energiezuinig is, dan zal de Vlaamse Wooninspectie niet meer kijken naar de dakisolatie. Op die manier worden eveneens onderlinge strubbelingen vermeden tussen mede-eigenaars bij appartementsgebouwen. Bij appartementen wordt de maximale EPC-waarde vastgelegd op 400 kWh/m2, bij gesloten bebouwingen op 500, halfopen op 550 en bij open bebouwingen op 600 kWh/m2.

Ook de vensters moeten eraan geloven

Alle woningen – ook de huurwoningen – moeten vanaf 1 januari 2020 over dubbele beglazing beschikken in de leefruimte, de keuken, de badkamer en de slaapkamers. Er is een gedoogperiode tot 1 januari 2023. Pas vanaf dan krijgt u onmiddellijk 15 strafpunten toegekend bij niet-naleving van de nieuwe beglazingsregel. In dat geval wordt uw vastgoed ongeschikt verklaard. Ook voor eigen gebruik wordt dubbele beglazing verplicht, maar net als bij de dakisolatie is de strafrechterlijke handhaving op de huurmarkt toegespitst.

Verplichte rookmelders

Waar er vooralsnog geen strafrechterlijke maatregelen getroffen worden bij particulieren die geen rookmelders hangen, is dat bij verhuurders wel zo. Wie een woning verhuurt zonder rookmelders neemt niet enkel een groot risico, maar krijgt ook geen conformiteitsattest afgeleverd en kan veroordeeld worden. Er moet op elke verdieping min. 1 rookmelder hangen, maar het mogen er natuurlijk meer zijn.

Kleinere woonkredieten

De tijden dat men 125% van het aankoopbedrag voor een nieuwe woning kon lenen, lijken voorbij. De Nationale Bank is van mening dat de banken voorzichtiger moeten omspringen met hypothecaire leningen. Vanaf januari zal men bijgevolg slechts 90% van het aankoopbedrag kunnen lenen. Dat betekent dat u 10% van het aankoopbedrag, plus de kosten (registratierechten en notariskosten) zelf moet financieren.

Om het voor jonge gezinnen nog steeds mogelijk te houden een eigen woning te kopen, zijn er soepelere regels voor beginnende kopers. Banken die lenen aan beginnende kopers mogen maximaal 35% van hun leningen de grens laten overschrijden van 90% van het aankoopbedrag. Aan maximaal 5% mag er zelfs meer dan 100% uitgeleend worden. Voor meer ervaren kopers mag er maximaal 20% van het leenvolume de grens van 90% overschrijden, maar mag de lening wel nooit meer dan 100% bedragen. Wilt u investeren in vastgoed voor de huurmarkt? Dan moet u minimum 20% van het aankoopbedrag, plus de kosten, zelf kunnen financieren. Ook hier is er een tolerantiemarge van 10% die meer dan 80% mag lenen, maar nooit boven de 90%.

DC Belgium: toekomstgericht bouwen

De appartementen en woningen van DC Belgium voldoen aan de normen van vandaag en morgen. Door doordacht om te springen met duurzame materialen en innovatieve verwarmingstechnieken te gebruiken, zijn onze kopers zeker van een laag energieverbruik en toekomstige conformiteit.
Geïnteresseerd? Maak volledig vrijblijvend een afspraak of bekijk onze projecten.

Alle projecten