Menu
Selecteer een pagina
Header image: Anders & beter: de toekomst van hoogbouw

Anders & beter: de toekomst van hoogbouw

Wie de skyline van de Vlaamse grootsteden bekijkt, ziet er heel wat hoogbouw, een bouwtype dat begin 20e eeuw furore maakte in de Lage Landen, maar anno 2020 vaak bekritiseerd wordt. Hoogbouw zou niet enkel het uitzicht van de stad belemmeren met metershoge, blinde muren, maar het zou ook het risico op eenzaamheid verhogen bij de bewoners. DC Belgium bindt de kat de bel aan en zoekt wat beter kan, en waar de mogelijkheden liggen voor de Vlaamse steden.

De woontorens van vandaag

Gent, Brussel, Antwerpen… In onze Vlaamse grootsteden staat er heel wat hoogbouw. Kantoorgebouwen die boven de skyline uitsteken zijn er vaker regel dan uitzondering, en ook de woontorens halen gemakkelijk een hoogte van 50 m. Sommige gaan zelfs tot 100 m en hoger. Vanuit een stedenbouwkundig perspectief zijn de hoogbouwtorens nodig, maar ontsieren ze vaak het uitzicht van de stad.

Op de gelijkvloerse verdieping van zo’n woontorens bevinden zich namelijk vaak afgescheiden kantoren die na de kantooruren weinig animo vertonen of is er enkel een mistroostige hal. De bovengelegen verdiepingen zijn dan weer een opeenstapeling van appartementen met éénzelfde indeling. Weinig inspirerend en niet meer van deze tijd. Er gaan dan ook heel wat stemmen op om het buurtgevoel opnieuw aan te wakkeren en ervoor te zorgen dat bewoners niet meer anoniem zijn voor hun buren. Op die manier kan ook de groeiende eenzaamheid actief bestreden worden, want die komt al lang niet meer enkel bij ouderen voor, net integendeel. Maar hoe doen we dat?

Interactie en sociale cohesie

Eén ding staat vast: in de toekomst komt er nog meer hoogbouw, en misschien wel nóg hoger dan vandaag, want de populatie in de grootsteden groeit nog steeds. Er zal wel niet meer zo onbezonnen gebouwd worden als pakweg 100 jaar geleden. De huidige markt verwacht van ontwikkelaars namelijk een doordachte visie, en liefst eentje die het sociale weefsel opnieuw verstevigt en interactie tussen bewoners aanzwengelt zonder dat zij moeten inboeten aan privacy.

De oplossing ligt hier niet in grote aanpassingen, wel in het betrekken van de volledige omgeving (bewoners én buurt) bij het ontwikkelingsproces om zo te voldoen aan de eisen van vandaag en morgen. De kunst van future proof ontwikkelingen ligt in de veelzijdigheid van de projecten. Waar de meeste woontorens van vandaag gericht zijn op de individuen, worden er in de toekomst ingespeeld op de groep aan de hand van gemeenschappelijke ruimtes zoals een buurtpark of een dakterras met tuin. Daarnaast is het ook aan te raden om verschillende woontypologieën te verzamelen onder één dak opdat het project een divers doelpubliek zou aantrekken. Op de gelijkvloerse verdieping zou men bijvoorbeeld een hippe co-working spot of een koffiebar kunnen integreren om de connectiviteit met de buurtbewoners te verhogen.

Dat DC Belgium 100% overtuigd is van bovenstaande visie is meer dan duidelijk. DC Belgium ontwikkelt namelijk niet enkel appartementen met oog op kwaliteit en duurzaamheid, maar zet ook stevig in op gemeenschappelijke ruimtes waar jong en oud elkaar vinden. Zo werd er bij projecten als Molenkant (Harelbeke, www.molenkant.be ) en Lauwe-aan-de-Leie (Lauwe, www.lauwe-aan-de-leie.be) veel aandacht besteed aan de nodige groenruimte en ontmoetingsplekken. Ook in het landelijke Braine-le-Comte en het groene Aat, ontwikkelt DC Belgium projecten die een meerwaarde vormen voor de hele omgeving. In de woonprojecten Le Champ du Moulin (www.lechampdumoulin.be) en Les Prés du Ruy (www.lespresduroy.be) creëren we nieuwe buurtparken waar alle inwoners van kunnen genieten.

Meer informatie? Ontdek de projecten